Ilvekset tarvitsevat apuamme!

27.11.2023

Ravintola Ilves on perustettu vuonna 1932 ja ilves on ollut alusta asti meille tärkeä symboli ja maskotti. Hämäläis-Osakunnalta lahjana saamamme, 1950-luvulla täytetty ilveskissa, joka ravintolassamme tänäkin päivänä asustaa, muistuttaa tämän upean eläimen historiasta ja tärkeydestä suomalaiselle luonnollemme ja eläimistölle.

Olemme erittäin huolissamme ilveksen kannan taantumisesta Suomessa ja 300 kaatoluvasta, jotka Riistakeskus on myöntänyt tänä vuonna.

Suomen ainoana luonnonvaraisena kissapetona ilveksellä on merkittävä tehtävä ekosysteemin huipulla estämässä nisäkäskantojen kasvua liian suuriksi. Ilves pitää yllä myös saalislajien elinvoimaisuutta pyydystämällä heikkoja yksilöitä ja auttaa lisäksi lintuja ja muita pienempiä petoja, jotka syövät haaskoja.

Ilves uhkasi kadota kokonaan Suomesta 1900-luvun alkupuolella metsästyksen seurauksena, mutta 1960-luvun ilveksen rauhoitus sai kannan elpymään. Viime vuosien runsaat kaatolupamäärät ovat saaneet ilveksen kannan taantumaan ja tämän syksyn 300 kaatolupaa, eli peräti 12% koko kannasta, ovat uhka ilveskannan elinvoimaisuudelle. Ilves on rauhoitettu ja EU:ssa tiukasti suojeltu laji, jota ei saa metsästää. Myönnetyt luvat ovat poikkeuslupia, joille täytyy olla pitävät perusteet. Yhdymme järkyttyneinä Luonnonsuojeluliiton mielipiteeseen, etteivät maa- ja metsätalousministeriön perustelut kaatolupiin kestä päivänvaloa.

Lue lisää täältä  ja täältä.

Auta meitä auttamaan ilveksiä. Lahjoitamme jokaisesta myydystä talvimenusta 3€ ilveksen suojelutyöhön. Talvimenu on saatavilla 31.1. asti.

Tutustu talvimenuun ja tee pöytävaraus tästä!