31.–31.8.

Samae Koskinen

Bruchetta, herne- minttupestoa & Burrattaa

Viinisuositus: Bassanoshiro Bianco

Samae’s Shepherd Pie

kasvisragú, samettista sipulikastiketta, juuripersilja-peruna paistos & ruusukaalisipsejä
Viinisuositus: Torbreck Old Vines GSM

Omena-mantelikakkua, Calvadossiirappia &
Peltolan Blue jäätelöä

Viinisuositus: Kerné Cidre Artisanal

Umamin viemää

Kasvissyöjäksi tunnustautuvan Samae Koskisen keittiön keskiössä ovat juurekset, yrtit ja tuo Samaen rakastama mystinen, umaminen maku.

Kun alkaa kasvissyöjäksi vanhempiaan ärsyttääkseen jo 17-vuotiaana, ehtii lähes parinkymmenen vuoden aikana tehdä sinunkaupat kasvisruoan kanssa oikein kunnolla. Tarkalleen ottaen tarina kulkee näin.

-Löin vetoa kaverini kanssa bilistä pelatessa, kaveri hävisi ja kokkasi palkinnoksi minulle soijarouheesta valmistettua makaronilaatikkoa.

Ei tuo ruoka kuulemma hääppöistä ollut, mutta jonkun lähtemättömän jäljen tapaus jätti, sillä kasvisruokailun tielle Samae jäi tämän kisan jälkeen. Osittain päätöksen takana oli myös – ikään sopivasti – vanhempien ärsyttäminen.

Ravintola Ilvekseen luotu menu syntyi iisisti Samaen rakastamien ja kotona kokkaamien kasvisherkkujen ympärille. Tai iisisti ja iisisti.

-Käytin menun miettimiseen rutkasti aikaa. Ehkä vähän liiankin kanssa, Samae nauraa.

Arkenakin juhlaa

Samae häärii ravintola Ilveksen keittiössä kuin kotonaan. Menun alkupalaksi hän surauttelee blenderissä keväisen vihreää herne-minttupestoa, jota lusikoidaan crostinin päälle kermaisen burratan seuraksi.

-Pestot on tosi kivoja. Ne syntyvät lähes mistä raaka-aineesta vain. Basilikan lisäksi käytän pestoihin moninaisia yrttejä, vaikkapa maultaan vähän jännempää lipstikkaa. Hernepestoon sopii minttu. Myös punajuuresta syntyy upea pesto, Samae kertoo.

-Herne-minttupesto on keveä ja raikas aloitus aterialle, Samae maistelee ja toteaa, että alkupalan kanssa tarjottava italialainen Bassanoshiro bianco valkoviini on kiva kaveri tälle ruoalle.

Samae kertoo valmistavansa usein tacoja, erilaisia pitkään hauduteltavia – se umami – uuniruokia ja pastat ovat perheen hemmotteluruokaa.

Ruoanlaittoharrastus starttasi, kun Samae tapasi vaimonsa. Siitä alkaen hän on ollut se, joka keittiössä kokkiveistä heiluttaa. Pandemia-aika toi omat mausteensa arjen ruokailuun. Ei ole ollut epätavallista, että Samae on yllättänyt perheen tuiki tavallisena maanantaina pöytään kannetun kolmen ruokalajin menun kanssa. Tehnyt arjesta juhlaa.

-Ruoanlaitto on tapani viettää vapaa-aikaa ja harrastaa. Viime maanantainakin vietin kolme tuntia keittiössä, hän tunnustaa pilke silmäkulmassa.

Koko neljän hengen perhe syö samaa ruokaa, tosin lapset nauttivat myös kalaa. Samae itse on eettisistä syistä alkanut valua vegaaniuden tielle. Myös ruoan vastuullisuus on Samaelle tärkeää.

Puristettu niin perhanasti

Samaen puheesta käy ilmi juuresrakkaus sekä rakkaus pitkään haudutettuihin ruokiin, joissa umamin maku korostuu.

-Juurekset ovat turhaan ylenkatsottuja. Lanttu, palsternakka, juuripersilja, punajuuri.. niistä saa kiinnostavia juttuja aikaiseksi. Menun pääruoaksi suunnittelin sellaisen kotikeittiössänikin valmistuvan, umamisen jutun.

Samaen Sheperd’s piessa sienet, lanttu, porkkana ja tomaatit ovat käyneet lihamyllyn kautta ja hautuneet tuntitolkulla, kunnes seos on tummaa ja tuoksuvaa. Umamista.

-Inspiraatio ruoanlaittoon tulee usein ravintoloista. Koitan sitten näitä elämyksiä toisintaa kotikeittiössä, hän juttelee.

Sheperd’s pien valmistaminen oli Samaelle tuttua jo ennestään, mutta Ilveksen keittiössä muotilla lautaselle asetetun juureskeon päälle peruna-juuripersiljamuusin pursottaminen ei.

-Pääruoaksi on pursotettu niin perhanasti, hän nauraa ja tunnustaa, että kotona annosten ulkonäkö on niin ja näin.

-Ruoan stailailauksessa olen susipaska.

-Tässä annoksessa parasta on tuo voin ja sipulin muodostama karamellinen sipulipyree, jota Sheperd’s pien kanssa nautitaan. Ihan saamarin hyvää, koko jutun paras!

Sheperd’s pielle paritettu viini, mehevän täyteläinen, australialainen Torbreck Old Vines GSM veti ensin Samaen mietteliääksi ja sitten sai miehen avautumaan ylistyksiin.

-Tämä on aivan mahtava viini, hän toteaa tummanpuhuvaa viiniä lasissaan pyöritellen.

Lepo tuli tarpeeseen

Samae kertoo tehneensä 3-4 viimeistä vuotta töitä kiivaalla tahdilla. Näin ollen pandemia-ajan rauhoittunut tilanne tuli tarpeeseen.

-Osalla artisteista kaikki hommat pysähtyivät ja päälle löi sokki. Itselläni on mennyt toisinpäin. Elämään on tullut uutta perspektiiviä, kun on ehtinyt olla perheen kanssa. Lisäksi olen urheillut – padel on vienyt miehen mukanaan – ja koko kesän tein yhden miehen ulkokeikkoja.

Pandemia-aika on myös ollut tuottoisaa.

-Olen kirjoittanut 60-70 laulua, suurimman osan itselleni. Tuore sinkku Suudellaan tuli ulos helmikuussa ja uutukainen pitkäsoitto on työn alla.

Levyn Samae lupailee tulevan ulos vuonna 2022.

Kaksi banaania ja mynthonit päälle

Samaen raider nostattaa hymyn huulille. Bäkkärille hän ei halua lämmintä ruokaa, vaan kaksi banaania, kaksi askia mynthonia – mieluiten eucalyptusta-, pullon valkoviiniä ja kuusi pulloa paikallista olutta.

Syömisen ja juomisen suhteen ennen keikkaa hän on tarkka.

-Olen viisi tuntia syömättä ennen esiintymistä, vain banaani maistuu. Keikan jälkeen käyn ylikierroksilla. Napsin ehkä pähkinöitä ja juon kaurajuomaa. Keikoilla alkoholia ei kulu.

-Alkoholi vie terän esiintymisestä, hän kertoo ja havainnollistaa asiaa kertomalla hupaisan tarinan nuoruuden death metal-bändin kiljunhuuruisesta keikasta, joka jäi Samaen viimeiseksi, juoman kyllästämäksi esiintymiseksi.

-Ruokajuomina aterioidessa maistuvat vesi, olut ja viini.

Samae kertoo harrastavansa viinejä, mutta tunnustaa, että on aiheessa vielä noviisi.

Jauhopeukalon herättelyä

-En ole erityisemmin makean ystävä, mutta juustot maistuvat. Korona-aikana olen herätellyt sisäistä leipojaa ja nostanut uunista muun muassa mantelikakkua.

Samaen menun jälkiruoaksi leivotaan kostea omena-mantelikakku, lisukkeeksi pyöräytetään pallo Peltola blue-jäätelöä. Juomaksi valikoitui jännittävä kumppani, Kerné Cidre Artisanal omenasiideri.

-Ihan saamarin hyvää siideria, Samae intoilee herkän punaomenaista juomaa lasissaan.

Kombo kakun ja sinihomejuuston kanssa on kieltämättä todella herkullinen.

-Voi helvetti, tää on vaikee, Samae tuskailee miettiessään, mikä ruoka tai raaka-aine kuvaisi parhaiten hänen musiikkiaan. Sitten ajatus kirkastuu.

– Aa..joo, olisin ruokaisa ja monipuolinen salaatti, jossa on kaikkea tuoretta, lehtikaalia, avokadoa, kikhernettä, hän keksii.

Kokkailupäivä Ilveksessä on lopuillaan ja menun äärellä tunnelma on tyytyväinen.

-Kiva täs on istua, ihanat ruoat, juomat. Tää oli ihan juhlaa päästä ammattilaisen kanssa keittiössä hääräämään.