27.11.–31.12.

Chisu

Kohtuus kaikessa paitsi lehtikaalissa

Kuha ceviche ja maa-artisokkaa 13 €

Kurpitsa ceviche ja maa-artisokkaa 13 €

Juomasuositukset:
Sattlerhof Südsteiermark Sauvignon Blanc 9 € / 53 € (12 cl / 0,75 l)
Karhu 4,6% 6,5 € (0,33 l)

Grillattua portobelloa, vuohenjuustoa, lehtikaalipestoa ja paahdettua bataattia 24 €

Grillattua peuranpaistia, bataattia, lehtikaalipestoa ja tummaa rosmariinikastiketta 24 €

Juomasuositukset:
X-Berg Pinot Noir Reserve 7,5 € /45 € (12 cl / 0,75 l)
Brooklyn Lager 9 € (0,33 l)

Jogurttipannacotta, karhunvadelmaa ja marenkia 12 €

Juomasuositukset:
Cantina Cortecchia Tombola 8 € / 36 € (8 cl / 0,375 l)
Grimbergen Blonde 8,1 € (0,33 l)

Menu 45 €

(Menusta 3 € Luonnonperintösäätiölle)

Viinimenu 23 €

Varaa pöytäsi tästä

Chisun menu tarjolla 27.11-31.12.2022

Chisun silmät loistavat, kun hän puhuu pinaatista, yrteistä, paistetuista sikurisalaateista, kaikesta vihreästä. Ja tietysti siitä lehtikaalista. Jokapäiväinen salaatti on tämän punahuulisen artistin salainen ase.

Ehkä Chisua pitää uskoa. Hän on erittäin virkeä ja hyväntuulinen, vaikka tätä kokkauspäivää ravintola Ilveksessä on edeltänyt edellisen illan keikka Oulussa.

’Olen huomannut, että olen pirteä ja hyvinvoiva, kun syön paljon kasviksia’, hän paljastaa.  Ja kertoo samaan hengenvetoon, että kotona heillä nautitaan ’kasvismössöjä’.

Tällä termillä hän viittaa erilaisiin vihersalaatteihin, jossa lehteviin vihreisiin lisätään pähkinöitä, sekä kuivattuja hedelmiä yllätyksiksi ja päälle valutetaan rutkasti hyvää oliiviöljyä. ’Toki lapselle laitamme normaalia kotiruokaa’, hän myöntää ja kertoo, että seitsenvuotias syö välillä savutofuakin.

Kasvismössöt kuuluvat ruokalistalle

Usein Chisun päivät sujuvat kevyesti ruokaillen, elellen smoothien ja pähkinöiden voimalla. Vasta illalla kotona kokataan joku hehkeä salaatti. ’Kyllä, joka päivä tehdään joku salaatti’, hän vakuuttaa. ’Kotiruokailu painottuu terveellisiin ruokiin, sillä keikkaillessa terveellisyydestä joutuu tinkimään.’

Vaikka ’kasvismössöt’ ovat Chisun ruokalistalla päivittäin, niitä ei tänään ravintola Ilveksessä kokata.

’Suunnittelin Ilvekseen menun, jonka itse mielelläni nauttisin ravintolassa’, hän kertoo artistimenun alkuruokaa, kuhacevicheä, valmistellessaan ja korianterin huikeaa tuoksua ihaillessaan. Korianteri, inkivääri ja lime kuuluvatkin artistin suosikkeihin ja luonnollisesti ne tätä cevicheä maustavat.

’Se on siinä. Se on hänessä, kun vielä se merileväkaviaarilusikallinen asetetaan kuhacevichen koristeeksi’, hän myhäilee ja katselee tyytyväisenä kättensä jälkeä.

’Oli todella hyvä balanssi tässä, ihanan fresh ja vähän makee’, Chisu ynnää fiiliksiään kuhacevichestä. ’Tykkäsin kovasti. Olispa terassi, lasi viiniä ja aurinko paistaisi.. mutta ei, ei ehkä vielä, kun nyt on maanantai ja klo vasta yksi’, hän huokaa.

Chisu heittäytyi innolla mukaan Tavastian artistimenuprojektiin, sillä kertoo rakastavansa ruokaa ja Tavastia on luonnollisesti  artistille tuttu paikka keikkojen kautta.

Minimalistinen ruokafilosofia ohjenuorana

’Olen sekasyöjä. Vaikka ruokavalio painottuu kasviksiin, syön lihaa noin kerran kuussa.’ Ravintoloissa Chisulle maistuu kala.

’Olin välillä kasvissyöjä 7-vuoden ajan’, hän taustoittaa.

Lempiraaka-aineita on useita. ’Varhaiskaali, voissa tai oliiviöljyssä paistetut sikuri- ja sydänsalaatit ovat ihan järjettömän hyviä. Rakastan myös juureksia ja eritoten bataattia. Yrttejä. Korianteri ja rosmariini on parhaat. Tilliä käytän paljon salaateissa.’

Ja ranskalaiset,’ Chisu tunnelmoi. ’Rakastan ranskalaisia ja ranskalaista ruokaa.’

Chisu kuvailee ruokafilosofiaansa minimalistikseksi. Raaka-aineet nautitaan yksinkertaisesti, mutta hyvin valmistettuina. ’Alkuun vaikka paahdettua maa-artisokkaa ja sitten päälle rehevä salaatti.’

Ravintola Ilveksessä Chisun menu mukailee hänen mieltymyksiään. Pääruoaksi on syntymässä värikäs kasvisruoka-annos. Paistettuja portobellosieniä vuohenjuustotäytteellä, lehtikaalipestoa, lehtikaalisipsejä, puffattua riisiä ja paahdettuja bataattilohkoja. Yksinkertaista, värikästä ja hyvää. Annoksen valmistus on hieman jännittävää.

’Mua vähä jänskättää noi’, artisti kauhistelee annoksen päälle ripoteltavia puffattuja riisinjyviä. ’Mä pelkään tommosii, kun puhutaan riisin puffaamisesta’, hän nauraa puolitosissaan.

Mutta loppu hyvin, kaikki hyvin ja Chisu on annoksen äärellä haltioissaan. ’Voi, nam,’ Chisu huudahtaa maistaessaan valmistamaansa artistimenun pääruokaa. ’Mä en kestä, tää on ihanaa. Tää on täydellistä. Kun puhutaan umamisesta asiasta, niin tää on sitä.’

Valmiiseen pöytään istuminen hurmaa

Hurmausruoka saa Chisun tuskailemaan. ’Voi eii, tätä on kysytty joskus ennenkin,’ hän huudahtaa.

Mutta vastaus löytyy kuitenkin pian. ’Laittaisin varmaankin kuutioiksi leikattuja rosmariiniperunoita suolan ja öljyn kera uuniin ja paistaisin kuhaa niiden seuraksi. Ja joku salaatti siihen, jossa on paljon tuoreita yrttejä. Ja juomaksi samppanjaa.’

’Rakastan samppanjaa,’ hän paljastaa. ’Eikä samppanjan tarvitse välttämättä olla mitään kallista. Jo muutamilla kympeillä saa varsin maistuvaista.’

Spontaanisti Chisu kertoo, kuinka aviomies hurmasi hänet yllättäen edellisviikolla ’Tulin väsyneenä kotiin ja Jori oli tehnyt ruokaa, oli kynttilöitä ja kaikkea. Se oli ihanaa, kun ruoka oli valmiina. Tämä riitti hurmaukseksi. On niin mukava istua valmiiseen pöytään. Ei tartte kokata itse.’

Chisu kertoo suosivansa kotimaisia kasviksia. ’Luomua syödään meillä kivasti. Ja oikein odotan aina kevättä, että pääsen nauttimaan kotimaista varhaiskaalia ja muuta lähiruokaa.’

’Hinta on monille varmasti kynnyskysymys’, hän tuumaa ja toivoo, että kotimaiset kasvikset ja luomu tulisivat edullisemmiksi ja näin useimpien saavutettaviksi.

Lihankorvikkeita Chisu ei suosi. ’En pidä niitä erityisen terveellisinä. Pidän mieluummin pelkästään kasvispäiviä, ei joka päivä tarvitse syödä kalaa, lihaa tai niiden korvikkeita. En myöskään osta lihoja isoista marketeista.’ Tofu sen sijaan on hänen ja Jorin suosikki ja se nautitaan vaikkapa pannulla seesaminsiemenöljyssä paistettuna ja päälle lorautetaan soijaa.

Inhokkiruokaa Chisu ei osaa nimetä, mutta nostaa esiin kesäkurpitsan. Kauneudestaan huolimatta kesäkurpitsa ei juuri kauppakassiin eksy. ’En erityisemmin diggaa sitä.’

Kohtuudella kaikkea paitsi lehtikaalia yllin kyllin

Ja nyt on pakko puhua lehtikaalista. Chisun menulla lehtikaali näkyy pääruoassa useammalla tavalla. Lehtikaali vilahtelee Chisun puheessa haastattelun aikana tuon tuosta. Mikäs tässä lehtikaalissa viehättää?

’Elän sellaisella kaikkea kohtuudella- mentaliteetilla.. paitsi että Jorin esimerkistä myös mä oon alkanut syödä lehtikaalia ihan koko ajan,’ hän nauraa.

Lehtikaalisipsejä nautitaan artistin perheessä tuon tuosta ja kotona valmistettuihin salaatteihin aina sujautetaan lehtikaalia. ’On muuten tietty merkki, joka on pehmeämpi, jota ei tarvitse työstää,’ Chisu kertoo. ’En tosin paljasta mikä, jotta niitä ei kaikkia osteta. Me tarttetaan niitä’, Chisu sanoo ja purskahtaa iloiseen nauruun.

Chisu naurahtaa, kun kysytään, millä ruoalla hänen musiikkiaan voisi kuvailla. ’Eiks niin, että kaikki sanoo tähän ensin, että emmätiä? ’Mun musiikki olisi erään aasialaisen viiden tähden hotellin aamiaisbuffet. Siellä oli kaikenlaista kaikenlaista tarjolla misokeitosta perusmunakkaisiin ja vihersmoothiehin’ hän muistelee.

’Mun menusta voi sanoa, että Chisu on muodostunut näitä raaka-aineista. Siksi se kannattaa tulla maistelemaan. Lisäksi ravintola Ilves on kiva paikka. Siellä on rento meininki. Voi tulla verkkareissa tai iltapuvuissa. Kaikille on ovet auki,’ Chisu luettelee syitä, miksi juuri hänen artistimenunsa kannattaisi tulla maistamaan.

Jälkiruoaksi valmistuu houkuttelevan näköinen pannacotta boysenmarjoilla ja turkooseilla marengeilla, joten siinä vielä yksi syy lisää Chisun artistimenun äärelle suuntaamiseen.

Ruoasta ei saa tehdä lisästressiä

Chisu toteaa, että arkisista ruokailutavoista joutuu keikoilla tinkimään. ’Näin joskus tosi paljon vaivaa ja raahasin blenderiä mukanani, mutta totesin sitten, että ruoasta ei saa tehdä lisästressiä. Päästin irti liiasta tarkkailusta. Toki kehoni voi huonommin, kun rundilla syön hampurilaisia, pizzoja ja pastoja.’  Joita artisti muuten kertoo vihreästä ruokavaliostaan huolimatta rakastavansa.

Chisu kertoo kiertueella valitsevansa mahdollisuuksien mukaan terveellisempää, esimerkiksi vegaanisen hampurilaisen ja kehuu samaan syssyyn herneproteiinista valmistettuja hampurilaispihvejä. ’Ihan törkeen hyviä. Ja majoneesi sekä mausteet tekee ihmeitä.’

’Voi kun voisin kertoa tähän jotain jännää, mutta ei meidän raiderilla ole mitään ihmeellistä,’ hän tuskailee. ’ Meillä on raiderilla samppanjaa, kun se on mun lempijuoma, yöleipiä, koska ravintolat ei keikan jälkeen enää ole auki. Lisäksi toivotan hedelmiä, alkoholitonta olutta,’ hän listaa.

Keikkaillessa ei kuitenkaan juurikaan juoda. ’No, ei voida juoda paljoa, koska muuten alan unohtaa sanoja,’ hän nauraa.

Jäähyväiset menneelle

Kokkailun lomassa Chisu kertoo tulevasta. Keväällä julkaistiin uutinen, että Chisu jäädyttää uransa eli keikkailee tämän vuoden ja sitten on edessä uudet haasteet.

’Lopetus on venynyt ja venynyt. Ajatus lopettamisesta lähti jo Polaris-levyn ajoista liikkeelle. Että mitä haluan tehdä tämän jälkeen. Rakastan isoja biisejä ja hittibiisejä, mutta esilläolo alkoi käydä raskaaksi,’ hän tunnustaa. ’Nyt kiinnostaa enemmän sisällöntuotannonpuolella oleminen, kirjoittaminen ja tuottaminen,’ hän avaa ajatuksiaan tulevasta.

’En halua enää niin paljoa kiivetä sinne lavalle,’ Chisu myöntää. 16 vuotta tämä on ollut päivätyö ja elinkeino.’ Päätös oli helpotus, vaikka Chisu myöntää, että edelleen olotila vaihtelee helpotuksesta jännitykseen ja välillä mieleen nousee ajatus, että ’urpo, mitä olet mennyt tekemään.  Ja välillä mieleen nousee pieni haikeus, vitsit, tämä loppuu kohta.’

’Sydämessäni kuitenkin tiedän, että kaikki menee hyvin ja että näin on oikein. Luovuus jatkuu ja uusi inspiroi, hymyilee Chisu ja jatkaa bataattien paahtamista Ilveksen keittiössä.

 

Teksti ja juoma- ja ruokakuvat: Mari Moilanen

Artistikuvat: Pietari Purovaara