20.5.–18.6.

Noora Louhimo

Sulassa sovussa rosoisuutta ja pehmeyttä

Parsaa, tryffelikreemiä ja viiriäisen muna 14 €

Juomasuositukset: 
Friedrich Becker Family Pinot Noir 9,5 € / 56 €  (12 cl / 0,75 l)
Grimbergen Belgian Pale Ale 8,1 € (0,33 l)
French 75 (2 cl gin, 3 cl kuohuviini) 12 €

Ohra-kasvis Tortilla, punakaali Slaw  ja Portobello Tempura 22 €

Juomasuositukset:
X-Berg Riesling 8 € / 45 €  (12 cl / 0,75 l)
Grimbergen Belgian Pale Ale 8,1 € (0,33 l)

Nooran mokkakakkua, kookosvaahtoa & marenkia 12 €

Juomasuositukset: 
Cantina Cortecchia Tombola 8 € / 36 €  (8 cl / 0,375 l)
Koff Porter 8,5 € (0,33 l)

Menu 45 €

(Menusta 3 € Luonnonperintösäätiölle)

Viinimenu 25 €

Varaa pöytäsi tästä

Noora Louhimon menu tarjolla 20.5.–18.6.

-Mä tulin näyttään miten nää hommat tehdään. Kato Tampereelta asti, käheääninen ja näyttävä Battle Beastin ja Noora Louhimo-Experiencen laulaja nauraa leikillisesti ja kaulii kotimaisella twistillä tehtyjä tacoja ammattimaisin ottein.

Ihan tosissaan Noora ei kuitenkaan ole, vaan kertoo, että kutsu ravintola Ilvekseen omaa menuta suunnittelemaan ja kokkaamaan toi perhosia vatsaan.

-Kyllä mua jännitti, kun menin sanomaan että oon käynyt kokkikoulun. En kuitenkaan ole tehnyt kokin hommia työkseni, joten huolestuin, että odotetaanko multa liikoja.

Tunnelma ravintola Ilveksen keittiössä oli kuitenkin Nooran mukaan rento ja ihana keittiöpäällikön lempeässä ohjauksessa. Nooran riemuisa nauru karkaa tuon tuosta Ilveksen ravintolasaliin ja Tavastian puolelle ja nostaa hymyn huulille.

Uutta luovuutta ilmassa

Noora kertoo, että kutsu Ilveksen keittiöön tuli kreivin aikaan.

– Olen salaisesti haaveillut tällaisesta. Kokkaaminen on mulle intohimo. Teen ystäville ja sukulaisille ruokaa. Tykkää suunnitella aterioita, hän kertoo.

-Pääsin toteuttamaan itseäni luovasti, eri tavalla kuin musiikillisesti.

Myös uutta musiikillista luovuutta on ollut Nooran elämässä, vaikka korona tyhjensi Battle Beastin hektisen keikkakalenterin.

-Meiltä peruuntui 150 keikkaa. Se oli hirvittävä taloudellinen ja henkinen isku. Säikähdin, että mitä nyt elämälläni teen. Toisaalta nyt olen saanut rauhoittua ja käydä itsetutkistelua, olla läheisten ja ystävien kanssa enemmän kuin moniin vuosiin.

Pandemian aiheuttaman alkujärkytyksen jälkeen tämä eittämättä toiminnan nainen ei ole ollut joutilaana.

Vien kuulijat avaruusseikkailuun

Noora toteutti pitkäaikaisen haaveensa ja julkaisi keväällä 2021 sooloalbumin Noora Louhimo Experience-nimen alla. Myös Battle Beastin kanssa hän äänittää kuudetta levyä purkkiin.

Omalla levyllään hän kertoo palanneensa musiikillisille juurilleen, klassisen rockin, bluesin ja soulin ytimeen.

Tällä levyllä Nooran äänestä pääsee kuulemaan sen kaikki puolet – herkkyyden, rosoisuuden, uskomattoman melodisen soundin ja tunteikkuuden – eri tavalla kuin Battle Beastin levyillä.

Noora toteaa, että uutukainen on hyvin henkilökohtainen.

-Tällä levyllä ihmiset pääsevät katsomaan mun sisintä. Vien kuulijat päänsisäiseen universumiini, avaruusseikkailuun. Sanoitukset kertovat mun omasta elämästä, kokemuksista. Biisit tulevat tosi lähelle, kertovat persoonastani. Niissä soi herkkyys sekä elämän ja musiikin riemu.

Noora Louhimo-Experience nähtiin Tavastian lavalla joulukuussa 2021.

Ei vain pupunruokaa

-Hirvittävä ikävä keikoille ja kanssakäymiseen fanien kanssa. Nyt valmistellaan ja suunnitellaan. Kun portit taas aukee, voidaan tehdä hienoja juttuja.  Hienompia kuin aiemmin, Noora maalailee.

Tavastian keikkoja Noora muistelee lämmöllä.

– Mulla on ihania muistoja Tavastian keikoista. Tava on legendaarinen keikkapaikka. Historia väreilee ilmassa. Siellä ollessa on etuoikeutettu fiilis. Se on meriitti, you have made it, Noora kuvailee. Eka kerta bäkkärillä oli aivan taianomainen fiilis. Olin haaveillut, että pääsen sinne esiintymään.

Ilveksen keittiössä Nooran käsi eksyy vahingossa kuumaan viiriäisenmunaveteen.

-Polttaa, mutta munia en tiputa, hän nauraa.

Viiriäisenmunat keitettiin koristeeksi punajuuritartariin, joka starttaa Nooran artistimenun.

Punajuuritartar vaihdettiin parsaan satokausiajattelua kunnioittaen, kun alkuperäinen aikataulutus ei toteutunut korona-pandemian iskiessä jälleen vuoden vaihteessa 2021-2022.

– Kokkausmielessä tää alkuruoka oli favouriitti. Siinä on mukavasti erilaisia tekstuureja. Myös viiriäisenmunien keittäminen oli uutta.

Noora on vuoden alusta siirtynyt kasvisruokailuun. Hän haluaa muuttaa käsitystä siitä, että kasvisruoka on vain pupunruokaa.

-Mun menu osoittaa sen, että kasvisruoka voi olla tosi maistuvaista, visuaalisista ja hyvää.

Alkuruoan kanssa tarjottava, alkoholiton afrikkalainen punaviini sai myös tipattomalla olevalta Nooralta kiitosta.

Näpertelyä ja yksityiskohtia

Noora vertaa ruoanlaittoa musiikin tekemiseen.

-Kokkaaminen on luova prosessi reseptistä alkaen. Reseptin aineisosien suunnittelua voi verrata kappaleen tekemiseen. Pohditaan, mitä genreä alan tekemään. Ruoanlaitossa on myöskin vastaavalla tavalla monta vaihetta. Hiotaan, maistellaan, muovataan, kokeillaan, aivan kuten biisienkin kanssa. Kun homma maistuu omassa suussa hyvälle, ruoka vielä asetellaan lautaselle tarjolle. Omalla twistillä.

Noora toteaa, että ruoan maku on tärkein, mutta hän nauttii myös aterioiden visuaalisesta puolesta.

-Tykkään kotiruoista, mutta ruoan pitää myös näyttää hyvältä. Se ei paljoa vaadi, että teet lautaselle arkipäivänäkin elämyksiä.

-Laitat perunamuusin komeasti koholle ja persiljasta töyhdön päälle, Noora vinkkaa. Tykkään näperrellä ja pidän yksityiskohdista.

Noora kertoo ostavansa lähiruokaa, tukevansa pienyrittäjiä sekä käyttävänsä luomutuotteita.

-Tykkään käydä kauppahallissa. Ei pelkästään tuotteiden takia, vaan myös sen tunnelman.

Lempiraaka-aineikseen hän listaa kananmunat, avokadon ja perunan.

Annokset kuvastavat meikäläisen persoonaa

Pääruoaksi on valmistumassa skandinaavisia tacoja nooramaisella twistillä. Pehmeän kasvistacon täytteenä on kukkakaalitempuraa, rapeita härkäpapuja, punakaalislaw:ta ja erilaisia sooseja.

-Pääruoka on meikäläisen suosikki. Tykkään, kun siinä on skandinaavisuutta. Tacot ovat rieskamaiset ja niissä on suomalaista meininkiä. Ateria on kiva yhdistelmä hapanta ja makeaa, Noora arvioi.

-Riikka on hämmentävän hienosti osannut luoda menun mun mieltymyksien ja bravuurien ympärille. Osannut muuntaa ne sellaisiksi, mitä en olisi osannut kuvitellutkaan, Noora kiittelee vuolaasti Ilveksen keittiöpäällikköä.

-Annokset kuvastavat hienosti meikäläisen persoonaa. Kaikissa annoksissa sopivassa suhteessa pehmeyttä ja rosoisuutta.

Kroppa huutaa hiilareita

Nooran menulle paritetut alkoholittomat viinit saivat kokonaisuudessaan Nooralta kehuja.

-Oli onnistuneet viinivalinnat. Alkoholittomissa on menty isoja harppauksia eteenpäin näin makua ajatellen.  Viinitien alkoholittomat viinit eivät ole mitään mehulitkuja, vaan valmistusprosessiin ja teknologiaan on panostettu.  Ihmiset, jotka ei tykkää viinistä, saattaisivat tykätä näistä alkoholittomista versioista, koska näistä puuttuu tanniinien karheus ja tietynlainen viinin kitkeryys.

Noora toteaa, että keikkaillessa erilaisten ruokavalioiden noudattaminen onnistuu, kunhan itse on aktiivinen. Pitää osata vaatia.

Bäkkäriraiderissa koreilevat keitetyt kananmunat ja tuoreet kasvikset, joita Noora toivoo. Lisäksi listalla on hedelmiä, jätkille pari olutta keikan jälkeen. Pientä välipalaa.

Ennen keikkaa Noora ei ruokaile neljään tuntiin ja kertoo, että paras ateria on helposti sulava kasvisruoka.

-Keikan jälkeen taas pelkkä salaatti ei riitä. Kun keikalla on polttanut sen 1000 kaloria, niin tulee hirvee nälkä. Kroppa huutaa hiilareita ja proteiinia.

Musiikki kuin peruna

Ennen keikkaa nautitaan proteiinijuomia.

-Mua ei oikein rentouta se alkoholi. Olen hirveen pedantti sen suhteen, että haluaa antaa itsestäni lavalla 200 prosenttia, pystyä täysin fokusoitumaan suoritukseen. Alkoholi ei kuulu siihen kontekstiin. Vaikka jännittää, en halua jännitystä pois. Se auttaa suoriutumaan paremmin.

Keikan jälkeen maistuu lasi viiniä, olutta.

-Ei tee mieli alkaa ryyppäämään. On keikasta sekaisin, fiilistelee sitä.

Jälkiruoaksi Ilveksen menulla katetaan pöytään Nooran mokkakakkua. Annoksessa on marenkina ja kookostakin. Nooran suosikkia.

-Jälkkäri on herkullinen makeuspommi. Inspiraatio tähän tuli lapsuuden mokkapaloista, Noora paljastaa.

Päivä on lopuillaan. Komea kasviskattaus ’Norpan’ keittiössä on valmis. Aika riisua essu. Ennen kuin Nooran auto starttaa takaisin kohti Tamperetta, hän huikkaa vielä vastuksen kysymykseen siitä, mikä raaka-aine hänen musiikkinsa olisi.

-Hmm…se on varmaan sitten peruna. Siitä saa valmistettua mitä erilaisempia ruokalajeja ja siitä itää aina uutta perunaa.

 

Teksti ja juoma- ja ruokakuvat: Mari Moilanen

Artistikuvat: Pietari Purovaara

Hanke on toteutettu Business Finland -rahoituksella.